Yat Kaptanı Adaylarına “Mavi Bayrak” Eğitimi

Son Güncelleme Tarihi : 29.11.2018 12:45:56

YAT KAPTANI ADAYLARINA “MAVİ BAYRAK” EĞİTİMİ
Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Çevreye Duyarlı Yat Kaptanı Adayları Yetiştiriyor

Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürlüğümüz ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı-TÜRÇEV işbirliği çerçevesinde TÜRÇEV Muğla Koordinatör Yrd. Sayın Abdullah TAN ve okulumuzda ders vermekte olan Marina Yatırım ve İşletme Danışmanı Sayın Ali Erkan BEZİRGAN tarafından Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulumuz Yat Kaptanlığı programında eğitim gören birinci ve ikinci sınıf öğrencilerimiz ve üniversite mezunu olacak Yat Kaptanı Adayı öğrencilerimize başta "Yatlarda Mavi Bayrak" olmak üzere, Mavi Bayrak Programı konusunda eğitim verilmiştir.

Eğitimde, Plajlarda, Marinalarda, Turizm İşletmelerinde ve Yatlarda uygulanan Mavi Bayrak uygulamaları anlatılmış olup, 2018 yılı itibariyle Türkiye genelinde 459 plaj, 22 Marina ve 10 adet yatın Mavi Bayrak almaya hak kazandığı, Ayrıca, Türkiye'nin Uluslararası Sıralamada Plajlardaki Mavi Bayrakta İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü, Marinalarda ise sekizinci sırada olduğu belirtilmiştir.

1985 yılında ilk kez Fransa'da "kirlilik sınırları tanımaz" sloganı ile başlatılan bir proje olan Mavi Bayrak, 1987 Avrupa Birliği'nin halk tarafından anlaşılması için Fransa'daki projeyi örnek alması ve kararı ile Avrupa Birliği projesi olarak tanınmış, 1989 yılı Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'nın kuruluşu ile üye ülkelerden Sivil Toplum Kuruluşları nezdinde uygulamaya başlamış olup, 1992 yılında ilk kez Avrupa Birliği dışından ülkelerin katılımı ile faaliyetlerine halen devam etmektedir.

Bizler de, Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu olarak eğitim verdiğimiz Yat Kaptanı adaylarımızı her alanda olduğu gibi Çevre Koruma Bilinci oluşturma alanında da dünyadaki ülkeler arasında en ileri seviyeye getirmek için tüm imkanlarımızı kullanmaya devam edeceğiz

Prof. Dr. Tuncay KULELİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi